
 

 

CJEU, C-684/19: Trade mark use and online advertising 

On 2 July 2020, the CJEU ruled in a case concerning the notion of trade mark use, in the context of an 

advertisement placed on a website by a third party. 

Indeed, the Oberlandesgericht Düsseldorf (Higher Regional Court, Düsseldorf, Germany) had made a 

reference for a preliminary ruling to the EUCJ, pertaining to the correct interpretation of the term “using” in 

the framework of Art. 5(1) of the EU trade mark Directive (Dir. 2008/95/EC). The facts in the main proceedings 

concern a trade mark dispute between two companies - two law firms – regarding the prohibition imposed 

on one of the parties - mk advokaten - over the use of the letters “mbk” - considered confusingly similar to 

the prior (national) trade mark held by the other party, MBK rechtsanwalte (hereinafter, “MBK”). After that 

judgment became final, MBK noted that several company referencing websites still displayed an 

advertisement for the legal services of mk advokaten, using the contested sign, MBK; thus, MBK brought a 

new suit, claiming noncompliance with the previous ruling. 

The referring court thus asked to the CJEU whether Art. 5(1) of Directive 2008/95 must be interpreted as 

meaning that a person operating in the course of trade that has arranged for an advertisement which 

infringes a third party’s trade mark to be placed on a website is using a sign which is identical with that trade 

mark, where other websites reproduce that advertisement by placing it online on other websites. 

The Court recalled its relevant case-law on trade mark use in this type of circumstances. The offering of goods 

or services under a sign which is identical or similar to another mark and advertising those goods or services 

under that sign constitutes “use” of that sign (see Google France and Google, C‑236/08 to C‑238/08). Such 

use exists where that sign, selected by an advertiser as a keyword in an online referencing service, is the 

means used by the advertiser to trigger the display of its advertisement, no matter if that sign does not 

appear in the advertisement itself (see Interflora and Interflora British Unit, C‑323/09). 

Thus, where a person orders the publication of an advertisement, the display of which contains or is triggered 

by a sign which is identical or similar to a previous trade mark, that person must be considered to be using 

that sign, within the meaning of Art. 5(1) of the trade mark Directive (see Daimler, C‑179/15). 

On the other hand, that person cannot be held liable, under Art. 5(1) of the Directive, for the independent 

actions of other economic operators, such as those of referencing website operators with whom that person 

has no direct or indirect dealings and who do not act by order and on behalf of that person, but on their own 

initiative and in their own name. Indeed, the term “using” used in Art. 5(1) involves an active conduct and 

direct or indirect control of the act constituting the use, hence, if that act is carried out by an independent 

operator, the consent of the advertiser. 

The Court explained that it is for the national Court to apply those principles to the facts of the case. Besides, 

it noted that, on the basis of national law, the party may also be entitled to a claim for the restitution for 

financial benefits, and to one independent claim against the operators of the websites in question. 

In light of the above, the Court concluded that Art. 5(1) of Directive 2008/95 must be interpreted as meaning 

that a person operating in the course of trade that has arranged for an advertisement which infringes another 



person’s trade mark to be placed on a website is not using a sign which is identical with that trade mark 

where the operators of other websites reproduce that advertisement by placing it online, on their own 

initiative and in their own name, on other websites. 

 


